Jak utrzymać świeżość żywności

Jedną z największych zalet pojemników do przechowywania żywności jest to, że można je przechowywać nie tylko w lodówce, ale również na półkach w kuchni. Co więcej, pewna ich grupa nadaje się nawet do wkładania ich do piekarnika, a zdecydowana większość – do korzystania z nich w kuchence mikrofalowej. Oczywiście, jeszcze przed skorzystaniem z tego rodzaju rozwiązań warto zorientować się, jakie są ich zastosowania.

Charakterystyka pojemników

Pojemniki do przechowywania żywności nie stanowią monolitu, a w związku tym należy je dostosować do rodzaju żywności, jaki powinien być w nich przechowywany. Obecnie szczególną popularnością cieszą się te z nich, które są wykonane z tworzyw sztucznych i posiadają specjalnie wyprofilowaną pokrywkę. Pozwala to na ich intuicyjne otwieranie, nic nie stoi przy tym na przeszkodzie temu, aby zarówno umieszczać je w lodówce, jak i poza nią. Zdecydowana większość pojemników charakteryzuje się też odpornością tak na wysokie, jak i na niskie temperatury. Można korzystać z nich w kuchence mikrofalowej, a podczas mycia – wkładać je do zmywarki.

Szklane pojemniki na żywność

Ciekawymi rozwiązaniami są też szklane i porcelanowe pojemniki na żywność. Ich znakiem rozpoznawczym jest to, że nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością, można więc liczyć na ich pełne bezpieczeństwo. Najczęściej przechowuje się w nich takie produkty spożywcze, jak cukier, mąka, czy też groch, choć sprawdzają się znakomicie także podczas przechowywania w nich kaszy i makaronu.

Skuteczne przechowywanie żywności

Pojemniki z tworzywa sztucznego są rozwiązaniem stosunkowo nowym i one jednak znajdują się w bardzo dużym wyborze.

Jeśli mają być one przeznaczone do przechowywania żywności, ich producenci oznaczają je w szczególny sposób – ikoną z oznaczeniem kieliszka oraz widelca. Najlepiej, jeśli rozwiązania tego typu charakteryzują się też atestem Państwowego Zakładu Higieny. Ich popularność jest na tyle duża, że problemem przestaje być wejście w posiadanie rozwiązań, które odznaczają się zróżnicowanymi kształtami oraz wielkością.

Lista ich zalet jest wyjątkowo długa, a jedną z najważniejszych jest możliwość ich wykorzystywania do porcjowania żywności. Nowością są też pojemniki z silikony charakteryzujące się tym, że żywność z ich udziałem można przechowywać nie tylko w lodówce, ale także w zamrażarce. Pojemniki tego typu sprawdzają się bez względu na to, czy myślimy o przechowywaniu w nich świeżych warzyw, czy też ryb, można w nich przy tym trzymać nawet porcję zupy.