soki z kartonu Pewnie każdy miał okazję próbować soku 100% z półki sklepowej i soku świeżego. Wtedy od razu można zobaczyć wielką różnicę. Tak naprawdę nie chodzi tutaj wyłącznie o samopoczucie po wypiciu każdego z tych soków.

W takim momencie tak naprawdę trudno nie zadać pytania dlaczego tak właśnie się dzieje. Co decyduje o tym, że nasz organizm inaczej odbiera takie soki? Dużo zależy od tego jak sok powstaje i nad tym powinniśmy się zastanowić. Owoce musimy najpierw wybrać, podzielić i umyć. Potem możemy wycisnąć z użyciem wyciskarki albo sokowirówki. Wystarczy kilkanaście minut i mamy swój ulubiony sok już dostępny. Im szybciej wypijemy taki sok tym bardziej będziemy korzystać z cennych składników. I tutaj pierwsza różnica.

Sok wypijamy od razu, natomiast taki sok, który przygotowywany jest do sklepów niestety może być tam nawet kilka miesięcy. Jak to się dzieje? Dotyczy go proces pasteryzacji, który daje taką właśnie możliwość. Proces pasteryzacji soków polega na tym, że są one podgrzane do wysokiej temperatury w celu zabicia ewentualnych bakterii, które powodują, że sok się psuje. Razem z bakteriami niszczy się jednak także cenne enzymy, które wspierają trawienie. Co jeszcze gorsze niestety pasteryzacja wpływa także na niszczenie cennych witamin, których ilość spadnie o 70%. Jeszcze inną sprawą będzie to, że obecnie soki realizuje się najczęściej na bazie koncentratów. Dlatego właśnie takie soki najczęściej nie mają zadowalającej wartości.

soki prosto z wyciskarki Wielu producentów uznało, że nie ma sensu przygotowywać transportu dużej ilości owoców do innego kraju czy na inny kontynent, ponieważ to nieopłacalne. Dlatego realizuje się specjalny koncentrat z owoców, który następnie jest dostarczony do kraju i tutaj obrobiony przez rozcieńczenie i uzupełnienie składnikami takimi jak cukier czy chemiczne dodatki poprawiające smak. I właśnie w ten sposób powstaje ten sok, który potem znajdzie się na sklepowej półce.

Nie jest to zbyt korzystne rozwiązanie z czym każdy musi się zgodzić. Tak więc różnica w soku sklepowym i tym, który sami sobie zrobimy może być tak naprawdę ogromna. Dlatego właśnie trzeba te kwestie wziąć pod uwagę i zastanowić się czy w ogóle jest sens kupowania soków. Jeśli sami je robimy to zaletą będzie także to, że sami decydujemy o tym jakie surowce będziemy wykorzystywać. To ważna sprawa, ponieważ ułatwi nam przygotowywanie takiego soku, który będzie rzeczywiście w 100% wartościowy i smakowo będzie nam odpowiadał, a to oczywiście także ważna dla nas sprawa, na którą warto zwracać swoją uwagę.