zalety wyciskanych soków Składniki odżywcze jak witaminy są bardzo wrażliwe na czynniki zewnętrzne takie jak powietrze, światło czy temperatura. Przykładem będą jabłka, które po zostawieniu będą szybko zmieniać swój kolor.

Związane jest to z procesem utleniania owoców, a więc wystawieniem ich na bezpośredni kontakt z tlenem. W przypadku świeżych soków ten proces następuje jeszcze szybciej. Dochodzi do tego, ponieważ w soku nie będzie błonnika a on odpowiada za proces utleniania i hamuje nieco wpływ czynników negatywnych. Postępujący proces utlenienia prowadzi do tego, że tracimy zdecydowanie cenne składniki soku. Straty te mogą sięgnąć nawet kilkudziesięciu procent.

Dlatego picie soków dłuższy czas po ich przygotowywaniu praktycznie nie ma sensu. Można dodać do soku sok z cytryny albo limonki, ponieważ wtedy proces utleniania będzie nieco zatrzymany i nie będzie tak szybko postępował. Jest to jakieś rozwiązanie, ale nie będzie w 100% dobrze się sprawdzać. Nie zawsze więc wystarczy zastosowanie takich rozwiązań. Zawsze więc spożywanie świeżego soku jest najlepszą opcją, którą będzie można dla swojego zdrowia wykorzystać. Poza tym warto spożywać sok po przygotowaniu ponieważ po prostu będą się one szybko psuć. Oczywiście dużo zależy od tego z czego sok powstał.

witaminy i minerały w wyciskanych sokach Niektóre surowce nadają się bowiem do tego, by je przechowywać nawet przez kilkanaście godzin nim się zepsuje. Dlatego wtedy można schować go do lodówki. Trzeba jednak pamiętać, że sok nie będzie zepsuty, ale nie będzie miał już tak dużej ilości cennych składników, na których zawsze nam zależy. Skoro soki tak szybko tracą swoje cenne składniki to pojawia się pytanie jakie elementy w ogóle będą występować w przypadku soków, które sprzedawane są w sklepach.

Są to produkty pasteryzowane, które najczęściej mogą stać na sklepowych półkach nawet około roku i się nie zepsują. Tak naprawdę trzeba powiedzieć, że nie będą się one psuły, ponieważ zostały już wcześniej zepsute. Proces pasteryzacji polega bowiem na tym, że soki są podgrzewane i tym samym te cenne wartości są zabijane razem z bakteriami, które prowadzą do tego, że sok się psuje. Tym samym nie ma już w tym soku tych wartości, na których najbardziej nam powinno zależeć i które są najważniejsze.