zalety świeżych sokówIstnieje wiele powodów, dla których warto będzie spożywać świeże soki. Mają one bardzo duże znaczenie dla naszej zbilansowanej diety i są ważnym składnikiem, który wpływa na dobre zdrowie. W przeciwieństwie do sklepowych soków są one pełne witamin i minerałów, dlatego wpływają doskonale na układ odpornościowy i lepsze zdrowie.

Nie znaczy to jednak, że wszystkie owoce czy warzywa będzie trzeba spożywać w formie soków. Nie można zapominać o tym, że nadal są także ważne dla nas takie składniki jak błonnik, a je możemy dostarczyć do organizmu, jeśli będziemy spożywać właśnie całe owoce czy warzywa. Ma to znaczenie dla tych osób, które na co dzień nie spożywają owoców czy warzyw. W ich przypadku cenne składniki wydaje się, że będzie łatwiej dostarczyć do organizmu właśnie sokami.

czemu warto pić świeżo wyciskane soki? Mamy kilka powodów, dla których soki sprawdzą się tak dobrze:

Wstępne „strawienie” pożywienia. Wiele osób obecnie jako rezultat złego odżywiania widzi, że pojawiają się problemy z trawieniem i przyswojeniem cennych składników. Wyciskając sok będziemy w stanie wydobywać z niego cenne witaminy oraz minerały a także enzymy czy składniki odżywcze, które są zamknięte pomiędzy wnętrzami włókien błonnika. Dzięki temu uzyskujemy produkt, który dla naszego organizmu będzie łatwiejszy do strawienia i warto to wykorzystać. Jedyną rzeczą, którą będzie musiał zrobić nasz organizm będzie wchłanianie tych składników przez ścianki jelit.

Szybki zastrzyk składników odżywczych. Trawienie u zdrowej osoby niekiedy zajmuje nawet kilkanaście godzin w zależności od tego co jemy w trakcie i przed posiłkiem. Sok jest tak przygotowany, że będzie w stanie ekspresowo dostarczyć do naszego organizmu cenne składniki, ponieważ jego trawienie będzie bardzo szybkie. Wystarczy tak naprawdę tylko kilkanaście minut, by nasz organizm mógł spokojnie korzystać z tych wszystkich cennych składników, które zagwarantują wsparcie dla organizmu. Terapia Gersona jest przykładem świetnego wykorzystywania soków. Spożywa się w trakcie jej trwania świeży sok. Pomogła ona bardzo wielu osobom w leczeniu schorzeń teoretycznie nieuleczalnych.

Oszczędza energię. Trawienie to proces, który zabiera z naszego organizmu najwięcej energii. Ocenia się, że nawet 60% energii trzeba przekazywać właśnie na trawienie. Nic w tym dziwnego, że jeśli zaczniemy się zdrowo odżywiać i będziemy dostarczać do organizmu więcej lekkich posiłków to organizm będzie musiał mniej energii przeznaczyć na trawienie i tym samym może zająć się oczyszczeniem organizmu z toksyn i innych niekorzystnych składników.