powstanie wyciskanych soków Picie soków w celach leczniczych jest już znane od tysięcy lat. Tak naprawdę już przed naszą erą były spożywane soki jako produkty lecznicze. Między innymi przygotowywano soki z granatów oraz fig, które jak wiadomo dawały ogromną siłę i wspaniałą formę.

W tamtym okresie jak i w kolejnych wiekach soki tworzono z różnych owoców. Przede wszystkim dokonywano ich przerabiania na pulpę z użyciem specjalnego tłuczka albo młynka. W późniejszych czasach zaczęto stosować również tarki. Potem pulpa jest przecierana przez bieliznę lub jakieś chusty, które dadzą uzyskać świeży sok. Wiele kultur oprócz owoców i warzyw decydowało się również na przygotowywanie ziół, które wykorzystuje się w celach leczniczych. Dlatego dodawano do soków właśnie takie składniki.

zalety świeżo wyciskanych soków Picie świeżo wyciśniętych soków na dużą skalę współcześnie zaczęło po pierwszej wojnie światowej, gdy niemieccy naukowiec Max Gerson wynalazł terapię zmierzającą do leczenia nowotworów z zastosowaniem świeżych owoców oraz wyciśniętych z nich soków. Dalej pojawił się przełom, gdy swoją dietę opracował Norman Walker, który zachęca do spożywania właśnie takich soków z warzyw i owoców. Swoją filozofię wprowadził do codziennego życia i zdołała przeżyć aż 118 lat. Skoro okazało się, że soki są tak cenne dla naszego zdrowia zaczęto otwierać kolejne klinki, gdzie prowadzone było leczenie z użyciem świeżych soków.

Coraz więcej osób widziało, że soki dają ogromne możliwości i naprawdę warto je wykorzystywać. Wśród tych licznych zwolenników zaczęli się pojawiać także sportowcy i trenerzy, którzy zauważali jak wielkie możliwości dają soki. Z czasem moda na świeże soki zaczęła pojawiać się również pośród celebrytów. Wszystko to sprawiło, że w końcu pojawiły się także reklamy, w których zaczęto promować taką formę zdrowego trybu życia. Zainteresowanie świeżymi sokami doprowadziło do tego, że w sklepach AGD zaczęły pojawiać się urządzenia, które służyły do przygotowywania soku.

Wystarczy trochę czasu i chęci i możemy sobie przygotowywać soki dosłownie ze wszystkich składników. Korzyści spożywania takiego soku są ogromne, a będą jeszcze większe, jeśli zaczniemy do produkcji wykorzystywać wyciskarki, które są jeszcze lepszymi urządzeniami niż sokowirówki i dają nam więcej możliwości uzyskiwania naprawdę doskonałych soków z wieloma cennymi składnikami witaminowymi i mineralnymi.