Przepis na jogurt

Jedzenie samodzielnie przygotowane to zawsze najlepszy składnik naszej diety. Powiemy Wam więc jak można przygotować samodzielnie smaczny jogurt.

Na początek będzie trzeba mieć dobre urządzenie, które nam to umożliwi. Można spróbować bez niego, ale ciągle utrzymywanie na własną rękę odpowiedniej temperatury będzie jednak trudne.

Jogurtownica w kuchni

Dlatego właśnie jogurtownica w takim wypadku będzie najlepszym dostępnym rozwiązaniem. Składa się z dwóch połączonych ze sobą pojemników. Do większego wlewa się wrzątek, do mniejszego mleku. Jogurtownica utrzymuje właściwą temperaturę mleka i gwarantuje rozmnażanie bakterii w odpowiedni sposób. Tanie urządzenie kosztować może około 30 złotych.

Bardziej rozbudowane mogą kosztować około 100 zł i same będą podgrzewać mleko. Warto wybrać urządzenie z timerem, które w momencie, gdy jogurt będzie gotowy samo się wyłączony. Prąd zużywany przez urządzenie to wyłącznie około 15 W i to dobry wynik. Jeśli nie ma termometru trzeba będzie samodzielnie się o niego postarać, tak by cały czas mieć możliwość kontrolowania temperatury mleka.

YogurBerry - niezastąpiony sprzęt

Wśród tych urządzeń, na które można zwrócić uwagę znajduje się urządzenie YogurBerry, który nie będzie potrzebował termometru, ponieważ wszystko realizuje się tutaj na drodze naturalnej fermentacji, bez użycia prądu. To ekonomiczny sposób, a zakup jogurtownicy zwróci się po krótkim czasie użytkowania.

Jogurt naturalny

Bakterie jogurtowe

Do produkcji jogurtu potrzebne nam będą również bakterie. Można w rym celu kupować jogurt w sklepie, ale trzeba się liczyć z tym, że będzie on pozbawiony bakterii probiotycznych a tym samym niestety to co najcenniejsze będzie utracone. Z drugiej strony producenci sklepowych jogurtów chcą dbać o jak najdłuższą ważność i dlatego usuwają te bakterie.

Samodzielnie możemy kupić specjalne zakwasy, które są najlepsza dostępną opcją. W momencie, gdy przygotujemy z nich pierwszy jogurt już kolejne propozycje będzie można przygotować na podstawie takiego jogurtu i będzie to dla nas korzystna opcja. Mleko krowie należy wcześniej mocniej podgrzać, by nieco ograniczyć ilość naturalnych baterii. Jeśli lubimy gęstszy jogurt mleko można lekko odparować.

Mleko do jogurtu

Urządzenia dzielą się obecnie na takie, które mają jeden duży pojemnik na mleko albo pojedyncze słoiczki w zestawie. Można oczywiście wybrać taki sprzęt, który będzie nam odpowiadał. Przygotowanie jogurtu w obu przypadkach jest potrzebne, konieczne będzie mleko z dodatkiem bakterii i będzie można rozpocząć proces fermentacji przy utrzymaniu stałej odpowiedniej temperatury mleka. Przygotowany w ten sposób jogurt można spożywać przez kolejne siedem dni, może być także zaczynem dla kolejnych jogurtów.